Ceviz Fidanı Dikimi
Ceviz Fidanı Dikimi
Yeni Sezon Açık Köklü Ceviz Fidanı dikimlerimiz devam ediyor. Bolu'da kurulumu tamamlanan Fernor ceviz fidanı bahçemiz...
Bahçe kurulumu ve destek talepleriniz için bizi arayın... 0 537 606 42 63 - 0 538 333 28 68




Ceviz fidanı dikimi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Bunların başında dikim yaparken fidelerin mesafelerinin ayarlanması gelir. İklim koşullarına ve dikilecek fidelerin büyüklüğüne göre ayarlanan mesafe, ortalama olarak 8x4, 8x8 ya da 7x7 olmalıdır.
ÖNERDİĞİMİZ 8X4 M CEVİZ FİDANI DİKİMİ

7X5 M CEVİZ FİDANI DİKİMİ

Açık Köklü Ceviz Fidesi Ve Poşetli Ceviz Fidesi
Açık köklü ceviz fidanı dikimi sonbaharda başlar ve ilkbaharın ilk günlerine kadar devam eder. Poşetli ceviz fidelerinin dikimi ise yılın her mevsiminde yapılabilmektedir. Ceviz fidelerini dikerken genellikle çukurun 60 cm olarak açılması gerekir. Kazma işlemi sırasında çıkan toprak, dikim yapılırken büyükbaş veya küçükbaş hayvan gübreleri ile karıştırılır. Bu işlem toprağın veriminin arttırılmasına olanak sağlar.
Dikimden önce ceviz fidanlarının kalın köklerinde düzeltmeler yapılır. İnce köklerde her hangi bir oynama yapılmaz. Ceviz fidanları, toprak iyice sıkıştırılarak dikilir ve sonrasında can suyu verilir.
Ceviz ağacı sulaması yapılırken, suyun bolca verildiğinden emin olmak gerekir. Ceviz ağacı iri bir ağaç türü olduğundan yaprakları geniştir ve bu yüzden ağacın iyi yetişebilmesi için bolca su verilmesi gerekir. Cevizlerde ilk yıllarda haftada iki defa sulama yapılabilir. Sulama şekli olarak ise alttan yağmurlama sistemi en çok tercih edilen yöntemdir.
Ceviz Ağacı Nasıl Budanır?
Ceviz ağaçları çok fazla budama istemez. Fakat zaman içerisinde bir biri üzerine geçmiş dalların düzeltilmesi ve taç şeklini alması sağlanır. Ölü ya da kuru dalların kesilmesi gerekmektedir.
Ceviz hasadı, ağacın çeşidine göre farklılıklar gösterebilir. Ancak eylül ayından itibaren hasatlar toplanabilecek duruma gelir. Hasadın toplanma vakti geldiğini anlamanın bir diğer yolu ise, cevizin üzerindeki yeşil kabuğun hafifçe çatlamaya başladığı zamandır.
Ceviz Nasıl Toplanır?
Ceviz toplama aşamasına gelmiş ceviz ağaçlarından cevizi toplarken sarsıcı makineler ya da eller kullanılır. Toplama işlemi makineler ile çok daha kolay yapılmaktadır. Toplanan yaş cevizler, kuruması için güneşte bırakılır. Bu yöntem cevizlerin kararmasına sebep olur. Daha uzun sürmesine rağmen gölgede kurutma yöntemi de sıkça kullanılan kurutma yöntemlerindendir.
Cevizlerin saklamasını yaparken, sıcaklık çok önemlidir. İç cevizin içerisinde bulunan yağlar yüzünden çok sıcak ortamlara maruz kalması durumunda tadında acımalar meydana gelebilir. Kabuklu ceviz ise ortalama bir sıcaklıkta 4 ay boyunca muhafaza edilebilir.
Ceviz fidanı fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Nisa Fidancılık Bandırma'da en uygun fiyatla ceviz fidanı satışı yapmaktadır.