TÜRKÇE | ENGLISH 
  • +90 538 333 28 68

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliğinde Tarım Takvimi

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliğinde Tarım Takvimi

Aşılı Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tarım Takvimi şu şekilde işlemektedir.

OCAK BAKIMI

Ceviz fidanlarını kışın vereceği zararlardan korumak için mutlaka kış ilaçlaması yapılır. Bordo bulamacı, göz taşı gibi ilaçlar kullanılabilir.

Ceviz fidanlarına, ceviz ağaçlarına bahar ayında daha sağlıklı çiçeklenmesi ve meyve tutabilmesi için sonbaharda çiftlik gübresi verilmemiş ise ocak ayında verilmelidir.

Hava  koşulları (ekolojik koşullar) göz önünde bulundurularak ceviz ağaçlarına budama işlemi yapılır. Ceviz ağacını budandıktan sonra yaralı dallar aşı macunu sürülerek yaraları kapatılır.

İklimin ılıman olduğu yerlerde ceviz fidanı ve badem fidanı dikimi yapılır.

Kalem aşı yapılacak aşısız ceviz fideleri torbalara alınır, seralar kurulur.

ŞUBAT BAKIMI

Gecen aydan yarım kalmış işlemler tamamlanır.

Uygun hava koşullarında, kapama ceviz bahçelerinde toprak işlemeye başlanılır. Ceviz ağaçları dal altlarına girmeden riperle, kazayağı ile alt toprak işlemesi ve disparo, puluk ve çapalar ile üst toprak işlemesi yapılır. Köklerin hava almaması için mutlaka tırmık veya tapan ile aktarılan toprak düzeltilir.

Aşılı ceviz fidanı bahçeleri oluşturulmaya devam edilir.

MART BAKIMI

Ceviz ağaçlarının budama işlemleri mutlaka bitirilir. Aksi taktirde ağaçlar çiçeklenme dönemine gireceği için çiçek tutması devamında meyve tutması zayıf olur.

Bu ayın başından itibaren ceviz fidanı kalem aşısına başlanır. Verimsiz, aşısız ceviz çeşitleri kalem aşılama yöntemi ile bulunan iklime uyum sağlayacak verimli ceviz çeşitleri aşılanır.

Ceviz fidanı ve badem fidan dikimi işlemine devam edilir. Dikkat edilmesi gereken çiçeklenme dönemi başlamamış, dişi veya erkek çiçekleri uyanmamış açık köklü fidanlar seçilmelidir. Dikim yapılacak bahçeye tüplü ceviz fidanı dikilecek ise erkek veya dişi çiçeklerin uyanmış olmaları sorun olmaz.

Ceviz ağaçlarına, badem ağaçlarına son bahardan bu aya kadar verilmesi gereken çiftlik gübresi verilmemiş ise mutlaka verilmeli ve gübreleme işlemi tamamlanmalıdır.

Erken çiçeklenen ceviz çeşitlerinde bu ayın ortalarından sonra dişi çiçekler açmaya başlar

Yeni dikilmiş ceviz fidanlarının tepe uçları toprak üstü 50-60 cm metreden kesilir. Yara aşı macunu ile kapatılır.

Ceviz ağaçlarının ve badem ağaçlarının budama işlemi tamamlanır. Kurumuş kartlaşmış dallar alınarak ceviz ağaçların ürün budaması tamamlanır.

NİSAN BAKIMI

Ceviz bahçelerinde toprak işlenmesi sonuçlandırılır. Toprak işlemesi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken ceviz ağaçlarına yaklaşma mesafesidir. Ceviz fidanları, ceviz ağaçları yaşına göre köklenme sağlarlar. Çok yaklaşıldığı zaman saçak kökler zarar görebilir.

Ceviz ağaçlarında budama yapılır. Kurumuş sağlıksız dallar budanarak aşı macunu sürülür, sağlıklı dallar meyveye bırakılır. Ekim aşamasında yapılan kök budamasından sonra bu ayda yeni dikilmiş ceviz fidanlarında tepe budaması mutlaka yapılır.

Ceviz fidanlarında yabani ot mücadelesi ilaçlama yöntemi veya toprağı aktararak devam ettirilir. Ceviz fidanları çiçeklendiği için özellikle ilaçlama yönteminde cevizin çiçeklerine ot zehri ilacı kaçmamasına çok dikkat edilir.

Bu ayın ikinci haftasından önce çeşit değiştirmede ve yabani ağaçları aşılama uygulanan kalem aşı işlemleri sonuçlandırılır.

Ceviz fidanı dikiminde tüplü fidanlar seçilir, açık kök sezonu bu ayın ortasından itibaren bitirilir.

MAYIS BAKIMI

Meyve ağaçlarının ilaçlama işine devam edilir, bu aydaki ilaçlama meyvelerin çiçeklenme dönemi için çok önemlidir. Sağlıklı meyveler için mutlaka ilaçlama işleri takip edilir.

Yeni kurulan bahçeler ve bir önceki yıl kurulan bahçeler sulanır. Yabani ot mücadelesi (çapa veya ilaçlar ile) yapılır. 1 yaşındaki ceviz fidanını 50 cm den fazla yaklaşılmadan yabani ot mücadelesi toprak işlemesi yapılmalı ileriki senelerde dal altına girmeden toprak işlemesi devam edilmeli.

Bahar yağmurları yeteri kadar yağmamış ise yeni dikilmiş ceviz fidanlarına ilk sulama yapılır. Ceviz fidanının sulanması dikkatle takip edilir. Kök ve filiz gübreleri dikkatle takip edilir.

Fidan dikiminde tüplü ceviz fidanları dikilir.

HAZİRAN BAKIMI

Yeni kurulan bahçeler sulanır, eski bahçelerde mevsim şartlarına ve ağaçların su isteğine bakılarak sulama yapılır.

Ceviz fidanlıklarında, ceviz bahçelerinde yabani ot mücadelesine devam edilir.

Ceviz ağaçlarında kara lekeye, iç kurduna, güneş yanıklarına karşı ilaçlama yapılır.

Bu ayda ceviz fidanını su ihtiyacı çoğalır. Özellikle yeni kurulmuş aşılı ceviz bahçeleri maksimum 10 gün arayla düzenli olarak sulanır. Düzenli olarak kök ve filiz gübreleri verilir.

TEMMUZ BAKIMI

Damlama sulama, yağmurlama sulama veya salma sula yöntemi ile ceviz bahçeleri sulanır. Tavsiye edilen sulama damlama sistemidir. Çünkü damlama sulama tekniğinde su ceviz fidanına, ceviz ağacının köküne damlalar ile verileceği için gerek gübre gerekse çeşitli ilaçları fidanın kökleri emer araziye taşmaz.

Ceviz meyvelerinde karaleke, iç kurdu, kırmızı örümcek, yaprak böceklerine ve diğer zararlı haşeratlara karşı ilaçlama işlemine devam edilir.

Bahçelerde yabani ot mücadelesine devam edilir. Bu ayda ceviz fidanlarının taze sürgünleri uzadığı için çapalanarak ot mücadelesi yapılır, ilaç kullanılmaz.

Toprak sıcaklığı ve hava sıcaklığı yüksek olduğu için fidan dikimi yapılması tavsiye edilmez. Nisa Fidancılık olarak bu ayda siparişlerinizi almaktayız.

Bu ayda göz aşısı yapılır.

AĞUSTOS BAKIMI

Daha önce yapılan aşılı ceviz fidanlarının bantları çözülür.

Daha önce yapılmış ceviz aşılarının sürgünleri rüzgardan korumak için destek çıtası ile desteklenerek bağlanır.

Meyve ağaçlarında, ceviz ağaçlarında, badem ağaçlarında, haşerat ve hastalıklara karşı ilaçlamalar yapılır.

Havaların çok sıcak olduğu bu ayda ceviz fidanları, ceviz ağaçları hava ve su sıcaklığının düştüğü gece 22:00-00:00 saatlerinden sonra yapılması en faydalı sulama zamanıdır bu saatlerde sulama yapılır.

Ceviz fidanlıklarının bakımları itina ile devam ettirilir. Gübreleri, ilaçları ve suları dikkatle verilir.

Ağustos ayında tüplü ceviz fidanı siparişlerimiz devam etmektedir. Köklü ceviz fidanı siparişleriniz alınmaktadır. Nisa Fidancılık

EYLÜL BAKIMI

Eylül ayının ortasından itibaren ceviz hasadına başlanır. Bazı ceviz çeşitleri bu ayın ortasından sonuna kadar hasat edilir. İklim ve çeşit özeliklerine göre zaman değişebilir.

Ceviz ağaçlarından toplanan cevizler yeşil kabuklarından ayrıştırılır. Nemsiz ortamlarda güneş ışınları ve çeşitli yöntemler ile kurutulur. Kurutulan ceviz taneleri isteğe göre pazara veya depolara gönderilir.

Tamamen kurumuş ceviz meyvesi depolarda uzun zaman bekletilebilir. Ceviz meyvesi fiyatı, sağlık açısından önemi, pazar payının geniş olması ve depolama süresinin çok uzun olması nedeni ile çok kazançlı yatırımdır.

Hasat işlemi yapılmadan en az 21 gün önce ilaçlamaya son verilir. Son verilmez ise tüketicilerin sağlığı tehlikeye girer tüketimi yapılmaz.

EKİM BAKIMI

Yeni aşılı ceviz fidanı bahçesi kurulacak arazi hazırlanır.

Ceviz fidanlarının çukur yerleri kireç veya demir çıtaları ile belirlenir,çukurlar en az 1 metre 2 metre açılır açılan çukurlar ağıl gübresi karıştırılarak 70 cm derinliği ve 70 cm genişliğine kadar doldurulur.

Hasadı tamamlanan ceviz bahçelerine çiftlik gübresi verilir.

Ceviz fidanlıkların ve ağaçların toprak altı zararlı haşerelere karşı ilaçlama yapılır.

Hastalıklı ve kurumuş dallar budama yöntemi ile ağaçlardan temizlenir.

Bu ayda tüplü ceviz fidanı dikilebilir.

KASIM BAKIMI

Aşılı ceviz fidanı bahçesi kurulacak arazinin hazırlık işlemlerine devam edilir, fidan çukurları belirlenir açılır.

Ceviz fidanları yapraklarını dökmüş kış uykusuna yatmış ise açık köklü sezonuna başlanır.

Genç 3 yaşındaki aşılı ceviz fidanlarında şekil budamaları yapılabilir. Şekil budaması yapılmış ceviz ağaçlarında kesilen dallara mutlaka aşı macunu sürülür, yaralar kapatılır.

Ilıman iklimlerde kış budaması yapılabilir.

Bu ayda ceviz fidanı dikiminde ve badem fidanı dikiminde en iyi sonuçlar alınır.

Ceviz ve badem bahçelerinde kış çapası toprak işlemesi, çiftlik gübresi ile birlikte fosforlu ve potasyumlu gübreler verilir.

ARALIK BAKIMI

Ceviz fidanı dikimine devam edilir.

Bu ayda yapılan ceviz fidanı dikimden çok iyi randıman alınır.

Ağaçlarda budama işlemlerine devam edilir. Kış şartlarının (don olayları) ağır geçmediği iklimlerde budama işlemleri yapılır.

ÜYESİ OLDUĞUMUZ RESMİ KURULUŞLAR

title_6605502ca258410251296581711624236
title_6605502ca267421185442981711624236
 
title_6605502ca275115658528261711624236
 
title_6605502ca282c18628603561711624236
 
title_6605502ca292e2383133541711624236
 
title_6605502ca2a134332115431711624236

Nisa Fidancılık İletişim

Ceviz fidanı yetiştiriciliği ve satış sonrası destek vb. konularda her zaman bizi arayabilirsiniz.

  • Sahil Yenice Mahallesi No:24 Bandırma / Balıkesir
  • 0 537 606 42 63 - 0 538 333 28 68